História pivovarníctva

„Bez pochýb, najväčším vynálezom v histórii ľudstva je pivo. Ach, uznávam, že koleso bol tiež skvelý vynález, ale koleso ani zďaleka tak dobre nepasuje k jedlu.“ (Dave Barry)

Keď bolo pivo vyrobené vôbec po prvý krát, bolo to s najväčšou pravdepodobnosťou omylom. Nejaká nepredvídateľná udalosť spôsobila, že našim dávnym predkom navlhly sýpky s jačmeňom. A keďže si to asi nikto nevšimol, začal kvasný proces. Toto šťastné nedopatrenie podnietilo fantáziu vtedajších mužov a žien natoľko, že sa rozhodli tento náhodný proces zopakovať. Od tej doby sa to opakovalo nespočetne krát.

Mágia pivovarníctva tak fascinovala ľudí rôznych kultúr a civilizácií už od počiatku. Objavuje sa na papyrusoch z dôb dávneho Sumeru, v spisoch starovekých Egypťanov, už spomínaných Grékov, či Rimanov. Práve v časoch Svätej ríše rímskej sa zdokonaľovanie výroby piva sústreďovalo v opátstvach či kláštoroch aj v cudzozemských rímskych osadách. A tak sa pivo postupne dostáva do celej Európy.

Prvá zmienka o varení piva na území Slovenska je z roku 1274, z čias Rakúsko-Uhorska. Kráľovské pivovary sa nachádzali pri Topoľčanoch v Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach. Najstarší existujúci pivovar na Slovensku bol založený v roku 1473 jezuitskými mníchmi a je vo Vyhniach.

Úsmevný historický príbeh sa spája s pivovarom vo Varíne. Tamojší mestský pivovar v 18.storočí nedisponoval vlastnou studňou a tak sa do pivovaru prostredníctvom rúry privádzala voda z neďalekého potoka. Vždy, keď sa schyľovalo k vareniu pivného moku, čakala na miestneho hlásnika dôležitá práca : „Dáva sa do pozornosti pánom občanom, že zajtra sa bude variť pivo, a preto sa zakazuje do potoka srať a sčať! Ten, kto bude prichytený, prísne sa potrestá! Koniec hlásenia.“

S pivom, v podobe akej ho poznáme dnes, sa stretávame od polovice 18.storočia. Do pivovarov sa zavádzali stroje, postupne sa prešlo na varenie parou a strojové chladenie. Rozvoj chémie dal pivu pevný biotechnologický základ. Malé, zastarané pivovary zanikli, vznikali nové, technologicky moderné, ponúkajúce vyššiu kvalitu a servis zákazníkom.

„Sú dva dôvody pre to, aby sa pilo: jednak musíte piť, keď máte smäd a musíte ho uhasiť; a potom treba piť, keď smäd nemáte, aby ste mu predišli… Prevencia je dôležitejšia ako sama medicína.“ (Thomas Peacock)

Najväčší rozmach pivovarníctva na Slovensku sa spája so 60-tymi rokmi minulého storočia, kedy vznikli 4 nové pivovary. Koncom 70-tych rokov bolo na Slovensku v prevádzke 16 pivovarov a spotreba piva na Slovensku stúpla na úctyhodných 107 l piva za rok na obyvateľa. Mimochodom, dlhodobé prvenstvo v tomto rebríčku držia naši susedia, aktuálne so 144 l piva za rok na jedného čecha. S väčším odstupom potom nemci, slováci aktuálne so spotrebou 75 l.

Veľká recesia v pivovarníckom odvetví nastala po roku 1989. Pivovary prešli „privatizáciou“ a dostali sa do rúk ľuďom, ktorí zjavne nemali s ich prevádzkou dlhodobé plány. Nové ekonomické pomery, zvyšovanie spotrebnej dane, nezáujem majiteľov o modernizáciu a úsporu nákladov, vstup nadnárodných hráčov na náš trh – spôsobili postupne zánik 12 pivovarov. V súčasnosti sú z priemyselných pivovarov v prevádzke iba pivovar vo Veľkom Šariši, Hurbanove, Vyhniach a Banskej Bystrici.

Všetko zlé je ale na niečo dobré. Jednotnosť trhu riadená nadnárodnými korporáciami časom spôsobila, že ľuďom prestáva chutiť uniformné pivo, ktoré si dáte v Kokave nad Rimavicou a pod iným názvom trebárs aj v austrálskom Melbourne, pivo síce bezchybné, ale ničím neoslovujúce, bez potešenia z napitia. Ľudia začali hľadať chute nové, nevšedné, zaujímavé a hlavne naše. Nie globálne.

A touto cestou sa vybral aj malý reštauračný pivovar Liptovär v Liptovskom Mikuláši.

„Víno zušľachťuje, pivo zjednocuje.“ (W.Scott Griffith)

Za čias stredoveku a renesancie bolo pivo nesmierne dôležitou súčasťou jedálničkov a stalo sa tak inšpiráciou prvých vysmädnutých intelektuálov. Objavovalo sa v románoch, divadelných hrách, básňach a piesňach a zmazávalo tak inak výrazné spoločenské rozdiely a celkovo zjednocovalo vtedajší ľud. Zatiaľčo perá učencov upevňovali pozíciu tohto zázračného moku, ľudia len o málinko menej nadaní vytvárali tradíciu prípitkov. A tie sme použili aj v našom úvode.

„Občas, keď sa obzriem späť na všetko to pivo, čo som vypil, zahanbím sa. Potom sa pozriem do pohára a pomyslím na všetkých tých pracovníkov pivovaru a na všetky ich nádeje a sny. Keby som nepil to pivo, možno by boli bez práce a ich sny by sa zrútili. Potom si poviem „Je lepšie, že to pivo pijem a umožním tak ich snom, aby sa naplnili, než byť sebecký a báť sa o svoju pečeň.“ (Jack Handy)

Start typing and press Enter to search

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful