História pivovarníctva

„Bez pochýb, najväčším vynálezom v histórii ľudstva je pivo. Ach, uznávam, že koleso bol tiež skvelý vynález, ale koleso ani zďaleka tak dobre nepasuje k jedlu.“ (Dave Barry)

Keď bolo pivo vyrobené vôbec po prvý krát, bolo to s najväčšou pravdepodobnosťou omylom. Nejaká nepredvídateľná udalosť spôsobila, že našim dávnym predkom navlhly sýpky s jačmeňom. A keďže si to asi nikto nevšimol, začal kvasný proces. Toto šťastné nedopatrenie podnietilo fantáziu vtedajších mužov a žien natoľko, že sa rozhodli tento náhodný proces zopakovať. Od tej doby sa to opakovalo nespočetne krát.

Mágia pivovarníctva tak fascinovala ľudí rôznych kultúr a civilizácií už od počiatku. Objavuje sa na papyrusoch z dôb dávneho Sumeru, v spisoch starovekých Egypťanov, už spomínaných Grékov, či Rimanov. Práve v časoch Svätej ríše rímskej sa zdokonaľovanie výroby piva sústreďovalo v opátstvach či kláštoroch aj v cudzozemských rímskych osadách. A tak sa pivo postupne dostáva do celej Európy.

Prvá zmienka o varení piva na území Slovenska je z roku 1274, z čias Rakúsko-Uhorska. Kráľovské pivovary sa nachádzali pri Topoľčanoch v Tvrdomesticiach a Veľkých Uherciach. Najstarší existujúci pivovar na Slovensku bol založený v roku 1473 jezuitskými mníchmi a je vo Vyhniach.

Úsmevný historický príbeh sa spája s pivovarom vo Varíne. Tamojší mestský pivovar v 18.storočí nedisponoval vlastnou studňou a tak sa do pivovaru prostredníctvom rúry privádzala voda z neďalekého potoka. Vždy, keď sa schyľovalo k vareniu pivného moku, čakala na miestneho hlásnika dôležitá práca : „Dáva sa do pozornosti pánom občanom, že zajtra sa bude variť pivo, a preto sa zakazuje do potoka srať a sčať! Ten, kto bude prichytený, prísne sa potrestá! Koniec hlásenia.“

S pivom, v podobe akej ho poznáme dnes, sa stretávame od polovice 18.storočia. Do pivovarov sa zavádzali stroje, postupne sa prešlo na varenie parou a strojové chladenie. Rozvoj chémie dal pivu pevný biotechnologický základ. Malé, zastarané pivovary zanikli, vznikali nové, technologicky moderné, ponúkajúce vyššiu kvalitu a servis zákazníkom.

„Sú dva dôvody pre to, aby sa pilo: jednak musíte piť, keď máte smäd a musíte ho uhasiť; a potom treba piť, keď smäd nemáte, aby ste mu predišli… Prevencia je dôležitejšia ako sama medicína.“ (Thomas Peacock)

Najväčší rozmach pivovarníctva na Slovensku sa spája so 60-tymi rokmi minulého storočia, kedy vznikli 4 nové pivovary. Koncom 70-tych rokov bolo na Slovensku v prevádzke 16 pivovarov a spotreba piva na Slovensku stúpla na úctyhodných 107 l piva za rok na obyvateľa. Mimochodom, dlhodobé prvenstvo v tomto rebríčku držia naši susedia, aktuálne so 144 l piva za rok na jedného čecha. S väčším odstupom potom nemci, slováci aktuálne so spotrebou 75 l.

Veľká recesia v pivovarníckom odvetví nastala po roku 1989. Pivovary prešli „privatizáciou“ a dostali sa do rúk ľuďom, ktorí zjavne nemali s ich prevádzkou dlhodobé plány. Nové ekonomické pomery, zvyšovanie spotrebnej dane, nezáujem majiteľov o modernizáciu a úsporu nákladov, vstup nadnárodných hráčov na náš trh – spôsobili postupne zánik 12 pivovarov. V súčasnosti sú z priemyselných pivovarov v prevádzke iba pivovar vo Veľkom Šariši, Hurbanove, Vyhniach a Banskej Bystrici.

Všetko zlé je ale na niečo dobré. Jednotnosť trhu riadená nadnárodnými korporáciami časom spôsobila, že ľuďom prestáva chutiť uniformné pivo, ktoré si dáte v Kokave nad Rimavicou a pod iným názvom trebárs aj v austrálskom Melbourne, pivo síce bezchybné, ale ničím neoslovujúce, bez potešenia z napitia. Ľudia začali hľadať chute nové, nevšedné, zaujímavé a hlavne naše. Nie globálne.

A touto cestou sa vybral aj malý reštauračný pivovar Liptovar v Liptovskom Mikuláši.

„Víno zušľachťuje, pivo zjednocuje.“ (W.Scott Griffith)

Za čias stredoveku a renesancie bolo pivo nesmierne dôležitou súčasťou jedálničkov a stalo sa tak inšpiráciou prvých vysmädnutých intelektuálov. Objavovalo sa v románoch, divadelných hrách, básňach a piesňach a zmazávalo tak inak výrazné spoločenské rozdiely a celkovo zjednocovalo vtedajší ľud. Zatiaľčo perá učencov upevňovali pozíciu tohto zázračného moku, ľudia len o málinko menej nadaní vytvárali tradíciu prípitkov. A tie sme použili aj v našom úvode.

„Občas, keď sa obzriem späť na všetko to pivo, čo som vypil, zahanbím sa. Potom sa pozriem do pohára a pomyslím na všetkých tých pracovníkov pivovaru a na všetky ich nádeje a sny. Keby som nepil to pivo, možno by boli bez práce a ich sny by sa zrútili. Potom si poviem „Je lepšie, že to pivo pijem a umožním tak ich snom, aby sa naplnili, než byť sebecký a báť sa o svoju pečeň.“ (Jack Handy)

napíšte nám

Máte otázky? Chcete rezervovať stôl? Alebo nechať spätnú väzbu? Napíšte nám.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

shop giay nuthoi trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautiful